La inceputul acestei luni, mai precis pe 5 octombrie, de Ziua Scolii Centrale din Campina si de Ziua Mondiala a Educatiei, unitatea de invatamant a primit vizita unor oaspeti speciali, din afara tarii. Este vorba despre 10 profesori si psihoterapeuti din Italia, Estonia si Slovenia care, alaturi de cei din Campina, iau parte la un proiect finantat cu fonduri europene. Astfel, Scoala Centrala, prin prof. Laura Arman, a initiat anul trecut, in septembrie, un proiect international Erasmus+KA2. Intitulat WATCH (Work discussion Approach in primary schools Teachers observe CHildren), acesta se deruleaza pe parcursul a doi ani scolari si isi propune sa analizeze impactul basmelor asupra copiilor.
Laura Arman, coodonator de proiect:
„In cadrul acestei a patra intalniri de proiect, coordonatorii scolilor din Italia ( Patrizia Picardi, Gemma La Sita, Monica Mafiltano, Ciannela Carmine), Estonia (Riina Voikar) si Slovenia (Robin Dewa), impreuna cu coordonatorul local (Arman Laura), au avut drept principal obiectiv analizarea modului in care acest proiect a fost implementat pe parcursul primului an scolar. Reamintesc, unul dintre obiectivele proiectului este interactiunea elevilor din invatamantul primar cu basmele clasice. În prima parte a proiectului, elevii cu varste intre 6 si 9 ani au intrat in contact cu basmele, urmarindu-se modul in care acestia empatizeaza cu personajele pozitive ori negative.
La aceasta intalnire, s-au stabilit pasii pe care trebuie sa ii parcugem in ultima faza a proiectului, si anume dramatizarea. Folosind cartile lui Propp, elevii vor crea basme, pornind de la elementele stereotipe prezente in orice basm si vor interpereta cu ajutorul marionetelor basmul creat de ei.
Dramatizarea basmului ofera fundalul tuturor activitatilor legate de acest lucru ca parte a proiectului, deoarece constituie un spatiu simbolic in care copiii au oportunitatea de a reface emotiile experimentate in fazele anterioare. De fapt, la sfarsitul dramatizarii, este posibil sa se dezvolte o posibila reflectie asupra basmului creat, pornind de la experientele fiecarui copil.
Teatrul de papusi ii ajuta pe copii sa se miste usor si sa dea viata vocii lor interioare, prin joc si familiarizarea cu personajul creat de ei. Aceasta metoda permite fiecaruia copilului sa participe la reprezentare fara a trebui neaparat sa se preocupe de expunere vizuala la un public.
La acesta intalnire au participat 10 coordonatori si psihoterapeuti din scolile partenere(Italia: Patrizia Picardi, Gemma La Sita, Monica Mafiltano, Ciannela Carmine, Nunzia Punzo, Ciannela Stefania, Estonia: Ene Runo si Riina Voikar, Slovenia: Robin Dewa si Ana Ibrici). Din echipa de proiect a Romaniei au participat: Arman Laura- coordonator de proiect, Sabo Lidia- psihoterapeut, Dinu Simona-psiholog, Dumitrascu Florentina- director, Buzatoiu Florentina-contabil, Moise Ionelia, Iordache Laura, Șerban Magda, Iatan Corina, Necula Marieta, Velcea Elena-cadre didactice la a caror clasa se implementeaza acest proiect.
Acest proiect ne-a permis sa aratam si o parte din traditiile si frumusetile din Romania. Astfel, in prima zi de proiect au vizitat muzeele campinene Iulia Hasdeu si Nicolae Grigorescu, Casa domneasca de la Brebu, barajul Paltinu si Valea Doftanei, unde au avut prilejul sa se bucure de dansurile populare oferite de Georgeta Richea.
A doua zi, invitatii au descoperit farmecul Bucurestiului, ramanand profund impresionati de locuri, povesti, dar mai ales oameni!
Evident, in final, multumesc tuturor colegilor din Scoala Centrala, elevilor si parintilor care au stiut sa arate adevarata valoare a centralistilor si a Romaniei!“
Urmatoarea intalnire a coordonatorilor si a profesorilor din proiectul WATCH va avea loc in luna martie in Slovenia, pentru a discuta impactul dramatizarii basmelor asupra copiilor, iar in mai se va desfasura diseminarea produsului intelectual al acestui proiect, un ghid/ booklet de bune practici.