acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
1 EUR = 4.7564 RON
1 GBP = 5.5660 RON
100 JPY = 3.7657 RON
1 USD = 4.1881 RON
* BNR 19.03.2019
Calendar
Martie 2019
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07

reclama

Simpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din Campina


Simpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din Campina

Poetul avangardist Geo Bogza a fost astazi sarbatorit la Casa Municipala de Cultura din Campina, institutie ce ii poarta numele, printr-un simpozion literar. Se implinesc 110 ani de la nasterea scriitorului, iar cu aceasta ocazie cei prezenti au putut afla detalii inedite despre viata si opera sa. O serie de profesori si personalitati culturale au sustinut prelegeri despre Geo Bogza, iar cativa elevi de liceu au recitat, cu drag si patos, din poeziile sale.

„Geo Bogza este un scriitor care poate unora le place, poate altora nu. Unii l-au citit, altii nu, dar cu siguranta este un autor greu de digerat, poate incomod pentru unii dintre noi, un scriitor care nu-si doreste neaparat sa atinga sufletul cititorului, cum o fac altii, ci isi doreste sa-l zdruncine, dupa cum el singur spune. El nu si-a dorit sa fie scriitor neaparat, el a ajuns scriitor pentru ca nu a putut sa fie conducator de revolutie. Cu siguranta ca Geo Bogza a fost un spirit revolutionar pentru vremea lui si cred ca si pentru vremurile noastre“, a spus, in deschiderea evenimentului, Alexandra Ionita, directorul Casei Municipale de Cultura „Geo Bogza“ din Campina.

„Cand eram un elev de gimnaziu profesorul nostru de limba romana considera ca literatura se invata pe viu (…) si printre scriitorii pe care am avut privilegiul sa-i vad la vremea respectiva s-a numarat si Geo Bogza. (…) Marele lui mentor este Arghezi si este cunoscuta prietenia sa celebra cu Alexandru Tudor Miu“, a spus si Luminita Mischie, profesor la Colegiul National „Nicolae Grigorescu“ Campina.

De ce scriu?

Geo Bogza, poet avangardist si talentat scriitor de reportaje, a facut, de-a lungul vremii, cateva marturisiri cu privire la opera sa. Prof. Luminita Mischie le-a citit, celor prezenti, trei raspunsuri ale scriitorului, pe care acesta le-a dat in perioade diferite.

In 1928: Pentru a spinteca aparentul ridicol al invelisului se cere ca varfurile sa nu fie tocite de calcule mercantile. Un vultur poate fi oricand impuscat si facut bucati. Nu va putea insa niciodata sa fie prins intr-o cursa de soareci.

In 1933: Vreau sa facem o poezie a timpului nostru care nu mai e timpul nevrozei colective, ci al setei fierbinti de viata. S-a terminat cu poezia pura, cu cea ermetica.

In 1971: Ca sa-i tulbur pe oameni, sa le reamintesc ca sunt oameni. Pentru ca sunt convins de frumusetea vietii si a lumii pentru ca socotesc existenta universului si prezenta noastra in univers o aventura remarcanta. La inceput am scris din exasperare, dar azi scriu pentru ca am ceva de spus, pentru a incerca sa corectez erorile. Aceasta este datoria mea fata de epoca in care traiesc.

Geo Bogza si-a impresionat cu siguranta contemporanii. Autor al volumelor "Jurnal de sex" si "Poemul invectiva", acesta a facut de doua ori puscarie pentru pornografie. Insa cea mai cunoscuta opera a sa ramane "Cartea Oltului" (1945).

Simpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din CampinaSimpozion literar in cinstea lui Geo Bogza, astazi, la Casa de Cultura din Campina
989 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot38

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclamareclamareclamareclamareclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2019 Expresul de Prahova