acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
* BNR 01.01.1970
Calendar
August 2020
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06

reclama

Pompierii ISU avertizeaza cu privire la incendiile de vegetatie uscata


Pompierii ISU avertizeaza cu privire la incendiile de vegetatie uscata

Pompierii militari prahoveni au actionat ieri pentru stingerea a sapte incendii de vegetatie uscata produse in localitati prahovene. Evenimentele au avut loc in Bucov, Apostolache, Boldesti Scaieni, Sinaia, Cornu, Posesti si Lipanesti si, cel mai probabil, au fost generate de utilizarea focului deschis in spatii deschise fara respectarea normelor de aparare impotriva incendiilor. Suprafata totala afectata de arderea vegetatiei uscate a fost de aproximativ 5,5 hectare, transmite Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Prahova.

„Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Serban Cantacuzino” al judetului Prahova reaminteste cetatenilor faptul ca, in cazul incendiilor de vegetatie uscata, pericolul mare il reprezinta nerespectarea distantelor de siguranta fata de locuinte, anexe gospodareşti, depozite de furaje, paduri, plantatii, retele electrice, retele de telefonie, sonde, conducte ce transporta gaze şi lichide combustibile, cai de circulatie, fapt ce, in unele situatii, a generat pe langa pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din functiune a instalatiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfaşurarea in bune conditii, a circulatiei rutiere, periclitand siguranta participantilor la trafic.

Astfel, in vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetateni au obligatia de a solicita şi obtine, de la autoritatile competente, urmatoarele documente:

- Accept de la Agentia pentru Protectia Mediului;

- Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de catre şeful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.

Arderea vegetatiei uscate şi a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:

- conditii meteorologice fara vant;

- colectarea in gramezi a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;

- executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 metri;

- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanenta a arderii;

- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetatiei uscate fara acceptul Agentiei pentru Protectia Mediului cuprinse intre 3000 si 6000 de lei pentru persoanele fizice si intre 25000 si 50000 de lei pentru cele juridice.

Constituie contraventii şi se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc şi fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;

- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.

Totodata, conform aceluiaşi act normativ “Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei.“, se arata in comunicatul transmis de ISU Prahova.

Sursa: ISU Prahova

Pompierii ISU avertizeaza cu privire la incendiile de vegetatie uscata
1006 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot7

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2020 Expresul de Prahova