acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
* BNR 01.01.1970
Calendar
August 2022
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

reclama

Finala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilor


Finala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilor

Aproximativ 100 de tineri militari au alergat zilele acestea pe dealurile campinene, din zona Muscelului. In perioada 17-19 octombrie 2017 s-a desfasurat campionatul militar de orientare, finala pe Ministerul Apararii Nationale. Este o competitie de mare anvergura, unde se intalnesc toate structurile militare: unitati de instructii si institutii de invatamant: Academia Tehnica Militara Bucuresti, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu“ Sibiu, Academia Fortelor Navale "Mircea cel Batran" Constanta, Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda“ Brasov si trei scoli de maistri si subofiteri: a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, a Fortelor Aeriene "Traian Vuia“ Boboc si a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu“ Constanta.

Campina a fost aleasa datorita terenului variat. „Zona este foarte buna de orientare, harta e foarte tehnica si implica multa atentie, insa s-a optat pentru Campina si datorita sprijinului autoritatilor locale. De altfel, Prahova este o zona buna de orientare, sunt mult harti bune si sunt multi oameni care iubesc acest sport. Pentru campionat trebuie sa alegem locatii diferite in fiecare an pentru ca vin unitati din toata tara si e nevoie sa fie organizat undeva la mijloc“, a declarat, pentru Expresul de Prahova, Victoria Buzoianu, profesor-antrenor de sport la Colegiul Militar National „Dimitrie Cantemir“ din Breaza.

Ce au avut de facut militarii?

Prima zi de concurs a fost de antrenament, pentru ca militarii sa se familiarizeze cu zona Campina - Plopeni. A doua zi a avut loc etapa de stafeta, iar astazi s-a desfasurat proba de individual, cea care conteaza pentru clasamentul general. Important de precizat faptul ca participantii nu cunosc traseele. Ei se prezinta la start cu busola in mana si primesc o harta unde sunt amplasate mai multe posturi de control. „Orice militar trebuie sa se orienteze, sa care, sa traga si sa alerge. Concurentii trebuie sa ajunga la posturile de control, iar cine le bifeaza primul pe toate castiga. Terenul este foarte variat, iar zona Campina-Plopeni ne ofera un bun laborator pentru aceasta activitate. Printre cei mai buni orientaristi ai Romaniei sunt militari.“, a declarat, pentru Expresul de Prahova, colonel Cristian Grecu, Statul Major al Fortelor Terestre.

Aceasta competitie are loc anual, iar la final participantii primesc cupe, medalii si plachete. Insa miza ei este mai mare de atat. Dintre castigatori sunt selectati cei care formeaza lotul national al Ministerului Apararii Nationale, iar mai apoi participa la diferite concursuri internationale de orientare. Premierea va avea loc maine la baza logistica Valahia din Ploiesti, acolo unde sunt cazati sportivii.

Andreea Giurescu, student caporal la Academia Fortelor Aeriene din Brasov, pe arma Radio Locatie, anul II, practica acest sport de 6 ani si in ultimii patru ani s-a clasat pe locul I:

„Sunt craioveanca si am absolvit Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir“ din Breaza. Am avut o pasiune pentru sport din liceu, dar cariera militara am ales-o datorita tatei. Traseul de ieri, de la stafeta, a fost destul de tehnic traseul, dar am facut fata si am luat locul I.

Care e secretul in orientare?

Alergare, bineinteles, dar si tehnica, sa stii sa mergi cu busola si cu harta. Degeaba alergi daca nu stii pe unde si nu esti foarte atent, trebuie multa perspicacitate. Trebuie sa fie pasiune ca sa se intample rezultate, si dorinta, si antrenament . Daca nu te duci in padure, cu harta, nu rezolvi nimic.

Pe viitor as vrea sa fac si Facultatea de Sport si sa-mi fac un club de orientare. Mi-ar placea sa antrenez copii mici, sa-i bag in padure, sa le arat cum se face orientarea si cand o sa fiu eu batrana sa-i vad campioni.“

Plutonier Paul Marius Brabiescu Calinescu, incadrat Batalionul 20 scorpionii negri Craiova, multiplu campiona national si balcanic

„Orientarea este sportul care e combinatia perfecta intre atletism si sah. Putem sa fugim cat am vrea noi de tare, dar daca nu fugim in directia in care trebuie, am fugit deagaba. Tot timpul in padure trebuie sa stim unde suntem si ce cautam. Unde este terenul mai plat ne ajuta foarte mult busola, unde e terenul cu mai multe dealuri trebuie sa stam concentrati sa urmarim fiecare detaliu care e trecut pe harta sa fie si in teren.

Practic orientarea de la 12 ani, adica de vreo 26 de ani. Eu faceam atletism, mi-a placut mai mult la orientare. Trebuie sa te antrenezi zilnic, altfel nu poti sa tii pasul cu cei care muncesc mai mult ca tine. Cel mai mare rezultat al meu a fost locul 6 cu stafeta la campionatul mondial de juniori.

Care e secretul in orientare?

La orientare se lucreaza cu harta. Ideea este sa stai concentrat sa ai rabdare cu tine si sa urmaresti reperele mari din teren. Noi nu cautam postul, ci reperul mare de langa. E greu sa gasim o groapa. Mai intai gasim poteca de langa groapa si apoi groapa.“

Clasamentul general al campionatului


Castigatorii la stafeta:

Institutii militare de invatamant:

1 - Academia Fortelor Aeriene

2 - Academia Tehnica Militara

3 - Academia Fortelor Terestre

Unitati de instructie

1 - Statul Major al Fortelor Terestre

2 - Statul Major al Fortelor Aeriene

3 - Statul Major al Fortelor Navale

Castigatorii la individual:

Institutii militare de invatamant:

Feminin

1. st. cap. Giurescu Andreea - A. F. A. Brasov

2. st. sg. maj. Gogan Cristina - A. F. T. Sibiu

3. st. Chirita Alexandra - A. N. Constanta

Masculin

st. cap. Ilie Alin - A. T. M. Bucuresti

st. cap. Iliuta Alexandru - A. F. T. Sibiu

El. cap. Sabu Alexandru - S.M.M.F. A. Bobocu

Unitati de instructie:

Feminin

1. Lt. Piringiu Marinela - S.M.F.T.

2 . Cpt. Moronescu Alina - S.M.F.T.

3. Frt. Inceu Andreea - S.M.F.T.

1. cap. Mutiu Mugurel - S.M.F.T.

2. plt. Brabiescu Paul - S.M.F.T.

3. Cap Pricop Paul - S.M.F.T.

Finala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilorFinala campionatul militar de orientare, desfasurata la Campina, pe dealurile din zona Muscelului. Lista castigatorilor
2533 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot48

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2022 Expresul de Prahova