acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
1 EUR = 4.7564 RON
1 GBP = 5.5660 RON
100 JPY = 3.7657 RON
1 USD = 4.1881 RON
* BNR 19.03.2019
Calendar
Martie 2019
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07

reclama

Cum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimente


Cum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimente

Codrut Constantinescu are 41 de ani si este de profesie istoric. A absolvit Facultatea de Istorie (Universitatea din Bucuresti) in anul 2000 si in prezent colaboreaza cu mai multe publicatii, semnand articole in Revista 22, Orizont si Oglinda Campina. Este autorul mai multor volume, ultima carte, "Pe urmele celtilor", fiind publicata anul trecut la editura "Vremea" din Bucuresti. Insa este si un campinean care tine la publicul iubitor de cultura de aici, de aceea a initiat o serie de evenimente culturale pe care le promoveaza cu drag. Dar mai multe detalii despre acestea va invitam sa aflati chiar de la el, din interviul urmator:

1. Ati lansat Conferintele Lemet, iar acum Seratele Culturale Elstar. Ce v-a motivat sa luati aceste initiative?

Initial acestea au fost doar doua idei pe care le-am avut si care nu ar fi prins viata fara sprijinul celor doua firme campinene sau din apropierea orasului nostru (Lemet si Elstar) Nici nu am fi vorbit acum despre Conferintele Lemet si Seratele Elstar daca nu as fi gasit un teren fertil. Este nevoie de altfel de incurajari pentru a te implica in acest tip de activitati care se bazeaza pe voluntariat.

M-am gandit la organizarea unor conferinte culturale de nivel national in urma unor „bombaneli” constructive, le-as spune, venite din partea unor campineni care se plangeau ca in orasul nostru nu prea exista evenimente culturale, altele decat cele organizate de catre o mana de oameni admirabil care mai scriu (poezie, literatura, critica literara etc.) si mai cred in puterea cuvantului scris. Din pacate, majoritatea lor este bine trecuta o varsta onorabila, de sase decenii. Si m-am gandit: ce lasam in urma? Cum i-am putea incuraja pe tineri sa o apuce pe acest drum spinos, care in mod garantat nu-ti poate oferi decat o glorie efemera si, din ce in ce mai greu de cuantificat, dar mai nimic in plan real? Cum putem forma un public care macar sa citeasca regula o carte pe luna?

În al doilea rand, mi-am dat seama ca sunt si destui oameni maturi in Campina care (inca) gusta fenomenul cultural. La lansarile cartilor mele de la Parohia Sf Nicolae, din minunata Casa Praznicar din Slobozia, pe vremea cand parintele Petru Moga era titularul parohiei, e drept, au venit de fiecare data cateva zeci de oameni chiar fara cine stie ce publicitate.

2. Cum alegeti subiectele si persoanele care vin sa le sustina?

In primul rand vreau sa fac departajarea intre conferintele Lemet si seratele Elstar. In cadrul conferintelor Lemet dorim sa aducem in Campina personalitati culturale de talie nationala, care sunt citite de campineni prin revistele culturale, sunt vazute, auzite la televizor si care vor ramane, indiscutabil, in istora culturala a acestui popor. Cum spuneam si in cadrul primei conferinte, cand l-am avut invitat pe eseistul, fostul ministru de externe si ambasador al Romaniei, Teodor Baconschi, in Campina interbelica au conferentiat tot felul de personalitati (informatii relevante regasim in cartile lui Ion T. Sovaiala), de la Liviu Rebreanu la Nicolae Iorga. Din pacate, aproape nici un campinean contemporan nu mai are habar de acest tezaur cultural al orasului nostru.

Seratele culturale sunt deschise in principal autorilor campineni, cati mai sunt ei, dar si tuturor celor care vor sa-si lanseze o carte. Am fost bucuros ca l-am recuperat pe Ciprian Macesaru, un scriitor care s-a nascut, a copilarit si a trait in Campina. De altfel, a fost prima lui lansare cu volumul "Si se facu intuneric" in orasul sau natal.

Zilele astea se lanseaza si o carte... despre cum sa organizezi o nunta, un subiect delicios, pentru ca daca vrem sa avem o librarie adevarata, vie, este necesar ca ea sa se adreseze multor (chiar daca nu tuturor) gusturi si nevoi. Astfel, readucem publicul in librarii. Pardon, in singura librarie demna de acest nume din Campina. De altfel, organizarea acestor evenimente nu ar fost posibila daca spatiul fizic nu era atat de cochet amenajat.

3. Cum a primit publicul campinean cele doua serii de evenimente culturale?

Sunt adeptul bulgarelui de zapada. Cred ca si publicul se formeaza. În cazul conferintelor Lemet (ajunse deja la editia a treia) am constatat existenta unui public fidel, dar si a unuia fluctuant. Si este absolut firesc sa fie asa, unii nu sunt neaparat interesati de o tematica sau alta. În plus, fiecare are agenda sa, preferintele, problemele sale. În orice caz, ora de incepere a acestor evenimente (ora 18) este una anume aleasa pentru a permite si celor care mai sunt activi profesional in orasul nostru sa participe. Din pacate, cei care gusta dezbaterile ideatice sau lansarile de carte sunt minoritari fata de cei care umplu sala mare a Casei de Cultura la mai orice piesa de teatru.

Ceea ce este laudabil si tin sa subliniez, este ca aceste initiative sunt sustinute de mediul privat din Campina si atata timp cat ma voi ocupa de ele voi face tot posibilul sa nu promovam personalitati sau evenimente extremiste, desi incurajam dialogul civilizat, chiar si in contradictoriu, cu personalitatile prezente.

Sincer sa spun, ma asteptam la prezenta mai multor profesori din oras, cred ca sunt cateva zeci, numai de umanioare. Pentru ei ar fi si o formare continua foarte la indemana. Faptul ca la o luna sau doua iubitorii de cultura din Campina se intalnesc (si se cunosc) este totusi notabil.

4. Care este cea mai buna modalitate de promovare a unor astfel de actiuni?

Consider ca deja celebra creare de evenimente pe Facebook, atat de mitizata de unii, nu da nici pe departe roade, chiar daca este foarte ieftina. Poate promova un eveniment, dar nu ai deloc certitudinea ca cei care iti confirma participarea chiar vor fi in carne si oase acolo. Lipirea sau expunerea de afise ramane cea mai sigura metoda, cel putin intr-un orasel ca al nostru. În plus, unii autori campineni, cum am avut fericita surpriza sa constat la serata culturala dedicata „Produselor derivate” de Florin Dochia, au deja un public format, care-i urmareste oriunde s-ar (pro) duce.

5. Ce alte evenimente mai pregatiti campinenilor?

Vineri, 25 mai, incepand cu ora 18, Teodor Baconschi, care s-a simtit foarte bine in octombrie, la prima editie a Conferintelor Lemet, revine la Libraria Elstar, de data acaesta pentru a-si lansa ultima sa carte, dedicata marilor oameni pe care i-a intalnit de-a lungul bogatei sale existente.

În luna iunie, probabil la jumatatea ei, am confirmarea prezentei profesorului Vladimir Tismaneau (insotit de mai tanarul sau colaborator, Marius Stan) in cadrul celei de a patra editii a Conferintelor Culturale Lemet care va avea drept subiect „De ce conteaza Hannah Arendt?“. Este prematur sa vorbim deocamdata despre ce va fi in cea de a doua parte a anului (nimeni nu prea isi face planuri pe termen lung in tara asta). Oricum, va asigur ca ceea ce este greu in Romania si in Campina nu este sa ai astfel de initiative, ci sa le concretizezi si, mai mult, sa le mentii.

Ii multumim lui Codrut Constantinescu pentru ca ne-a acordat acest interviu si ii uram mult succes in desfasurarea acestor evenimente culturale la Campina.

Cum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimenteCum putem forma un public iubitor de cultura? Raspunde Codrut Constantinescu, amfitrionul unor astfel de evenimente
549 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot12

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclamareclamareclamareclamareclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2019 Expresul de Prahova