acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
* BNR 01.01.1970
Calendar
August 2022
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

reclama

Cum poate un robot sa inlocuiasca maestrul din sala de operatie. Interviu cu dr. Calin Tiu, managerul Medis


Cum poate un robot sa inlocuiasca maestrul din sala de operatie. Interviu cu dr. Calin Tiu, managerul Medis

Tehnologia face din ce in ce mai multe pentru om si reuseste, cu succes, chiar sa-l inlocuiasca in anumite operatiuni. Ei bine, iata ca robotica a adus imbunatatiri inclusiv in sala de operatie si poate educa rezidentii chirurgi. In acest sens, s-au concretizat multe proiecte de cercetare, iar Fundatia Medis din Campina a facut parte din cateva aplicatii importante pe fonduri europene.

Dr. Calin Tiu, medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale cu competente in ecografie, endoscopie si chirurgie laparoscopica, ne ofera in continuare mai multe detalii despre tot acest proces, intr-un amplu interviu dedicat proiectelor de cercetare in care a fost implicata Fundatia Medis pe care o conduce.

1. Fundatia Medis implineste, anul acesta 20 de ani. In ce proiecte europene de cercetare a fost implicata de-a lungul anilor?

Fundatia Medis a facut parte, in ultimii ani, din diferite colective de cercetare, echipe europene reunite in granturi finantate de Comisia Europeana. Un prim proiect, ce s-a desfasurat pe trei ani, a fost dedicat utilizarii ultrasunetelor in ablatia tumorala, in tratamentul chirurgical al diferitelor tumori. Acest proiect a fost atribuit utilizarii preclinice, cu experimente animale, nu direct pe pacienti umani. Suntem insa bucurosi ca proiectul si-a atins scopul si, in momentul de fata el continua, intr-o alta structura de echipa, pentru a fi aplicat pe om.

Apoi au urmat alte trei proiecte, toate dedicate pregatirii profesionale a chirurgului in chirurgia minim invaziva. Astfel, un prim proiect, KTS (Kheiron Training System), a dus la dezvoltarea unui sistem de training in maniera de gaming pentru dobandirea de abilitati. De altfel, jocurile video sunt in mare voga in lume pentru acest lucru, incepand de la joystick-uri cu care invatam sa pilotam masini, motociclete si avioane pana la a deprinde abilitati profesionale, cum e cea de chirurg.

Jocul nostru presupunea o cutie de plastic in care doua pense uzate de chirurgie laparoscopica se intalnesc cu o camera video, iar costurile depaseau cu putin 100 de euro. Practic, orice student si-ar putea permite acest dispozitiv care se conecteaza la un sistem de legatura cu Internetul care are un ecran - incepand cu telefonul mobil sau laptopul.

Ucenicul nu numai ca poate efectua niste miscari sincrone cu imaginea de pe ecran, dar isi perfectioneaza abilitatea de a lucra cu instrumentele de chirurgie laparoscopica. Jocul iti da si note, scoruri, timing, iti spune cu care mana trebuie sa mai lucrezi si ce jocuri sa exersezi de mai multe ori. De asemenea, se pot organiza si competitii, intre mai multi studenti conectati.

Acest device ieftin, care este in prezent un prototip, creeaza, celor care doresc sa se antreneze, facilitatea de a se putea conecta la aplicatii gestionate de unul dintre partenerii proiectului, din Grecia. De altfel, proiectele de cercetare sunt menite sa aduca idei, iar apoi mecanismele de piata le accepta sau le resping.

Proiectul a fost apreciat ca reusita de catre Comisia Europeana care ne-a finantat toata munca. A durat 2 ani si a fost urmat de participarea intr-un alt proiect „Train the trainer in surgery“ (Antreneaza-l pe antrenor in chirurgie) cu o coordonare germana, de la Leipzig. Astfel, in doi ani a trebuit sa redactam o platforma de e-learning si un curs de doua zile pe care fiecare l-am sustinut in tara de origine. Acesta se adresa celor care formeaza oameni in chirurgie pentru o abordare unitara la nivel european. S-a incercat crearea unui model la care sa te raportezi cand iti concepi o programa de chirurgie.

Acest proiect s-a incheiat, dar in acest moment exista preocupare in grup pentru a-l continua. Noi, Medis, am sustinut acest curs anul trecut si am avut succes. Colegii nostri din invatamantul universitar au fost uimiti sa vada unele aspecte pe care nu le stiau intrucat cadrele didactice universitare sunt selectate dupa norme profesionale, nu dupa norme pedagogice. Comisia Europeana a dorit sa creeze acest ghid de raportare pentru toate tarile din Uniune.

Tot pe directia formarii chirurgicale, in acest moment suntem angrenati in proiectul Easier care are un consortiu larg, 10 parteneri din mai multe tari europene, impariti in trei categorii - parteneri cu experienta clinica, parteneri cu experienta tehnica si trei companii cu experienta in dezvoltarea de stimulatoare pentru training online. Impreuna avem tema ca, in 3 ani, sa ajungem la o platforma acceptabila pentru orice tara din Europa care sa reuneasca mijloace de tip training online, la distanta. O platforma de pregatire pe chirurgie laparoscopica si robotica, care sa contina recomandari bine structurate: cursuri online, link-uri catre baze de date, jocuri cum este KTS, etc.

Dorim sa imbunatatim invatamantul prin tehnologie intrucat rezidentii de chirurgie nu au suficient timp sa stea in sala de operatie sa invete de la maestri, si nici maestrii nu au tot timpul necesar sa invete mai multi rezidenti. Si atunci, orice poate fi inlocuit cu maestrul, se incearca sa fie inlocuit. Exista dispozitive pentru evaluarea perioadica a chirurgilor - practic operezi pe o imagine virtuala, si ti se contorizeaza erorile, iar la final ti se da o nota - te-ai descurcat excelent sau, dimpotriva, este riscant sa operezi in felul acesta pe om. Acest sistem este util si pentru promovari sau angajari pentru ca nu mai este nevoie de o comisie formata din oameni pentru a da proba in fata lor, ci te conecteaza la aparate si iti iese diagrama - acest chirurg e de 7,80 sau de 9,90. Abia dupa aceea ai acces la discutii cu un maestru.

Daca abilitatile de pilot de Boeing sunt testate pe un robot, e normal ca robotul acela sa te si educe. Cum pilotii de linie au un numar de ore de lucru pe simulatoare si sunt tot timpul testati, in chirurgie, in momentul de fata se considera ca cei care stiu sa opereze trebuie sa-si vada de treaba, nu sa-si piarda timpul invatandu-i si pe altii. Astfel, prin tehnologie, cei care vor sa invete au acces la o sursa nelimitata, pot studia si acasa, in weekend. Ei pot fi antrenati de dispozitive de inteligenta artificiala.

Proiectul Easier a inceput pe 1 noiembrie 2017 si avem diferite roluri. Fundatia Medis se ocupa de promovare si are un pachet integral - am facut pagina web, www.easier-project.eu, si o sustinem pe toata durata proiectului. Incusiv am creat un logo care a fost acceptat de catre toti partenerii.

Totodata, pe 7 martie 2018 pregatim un brainstorming la nivel global. Astfel, vom convoca cativa colegi din Bucuresti cu experienta in pregatirea chirurgilor si timp de o ora vom incerca sa ne fortam capacitatile de intelegere pentru a anticipa, pentru a vedea ce ne asteapta in viitor in chirurgia laparoscopica. Ne vom gandi cum va arata robotul chirurgical peste 2-3 ani pentru a da niste directii de dezvoltare. Toti partenerii clinici din proiect vom face acelasi tip de exercitiu, fiecare acasa la el, dar conectati unii cu altii pe Skype. In final, vom vedea daca din tot ce s-a discutat merita vreo idee sa fie retinuta si promovata, daca ne bazam pe ce stim sau si pe ce intuim.

Poriectul include multa tehnologie, iar aici isi aduc aportul inginerii de la institutele politehnice.

2. Aceste idei de cercetare au sanse sa se materializeze in produse de serie?

Noi am lucrat la prototipuri, insa, in proiectul Easier avem ca parteneri si trei producatori, iar scopul lor este ca la final, produsele pe care le vom intui, sa intre in fabricatie direct prin parteneri. Vom crea o platforma e-learning pentru zona de dobandire de abilitati, nu pentru invatarea teoretica.

De asemenea, proiectele de gaming ofera gratuit accesul la cateva aplicatii si, daca rezidentul are senzatia ca ii folosesc, poate continua contra cost. In acest fel proiectul isi dobandeste finantare si dupa perioada in care a primit bani de la Comisia Europeana.

3. Cum a fost toata aceasta experienta de a aplica pentru proiecte cu fonduri europene?

De 9 ani aplicam pentru proiecte europene. Facand parte din board-ul Societatii Europene de Chirurgie, din boardul Society for Medical Innovation and Technology: SMIT, sunt in contact, de mai multe ori pe an, cu oameni din zona cercetarii chirurgicale si, in intalnirile noastre, se discuta mult pe subiecte de dezvoltarea tehnologiei si de aici se nasc proiecte.

Au fost si aplicatii care nu s-au calificat, dar pentru capacitatea echipei noastre acest tempo de lucru a fost suficient.

4. Ce finantari au primit aceste patru proiecte cu fonduri europene la care Fundatia Medis a luat parte?

Primul, dedicat utilizarii ultrasunetelor in ablatia tumorala, a avut 4,5 milioane de euro ca finantare generala pentru 9 parteneri, din care pachetul nostru de lucru a fost de 142.000 de euro. Celelalte finantari au fost mai mici, iar la cel mai recent proiect european, Easier, avem 80.000 de euro pe 3 ani.

Ii multumim presedintelui Fundatiei Medis, dr. Calin Tiu, pentru ca ne-a acordat acest interviu si a dat un exemplu despre cum o echipa mica de oameni inimosi pot aduce valoare si se pot implica in proiecte de cercetare cu finantare europeana. De asemenea, pentru ca astazi, 6 martie 2018, este ziua dumnealui de nastere, ii uram, pe aceasta cale „La multi ani!“.

Cum poate un robot sa inlocuiasca maestrul din sala de operatie. Interviu cu dr. Calin Tiu, managerul Medis
2508 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot22

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2022 Expresul de Prahova