acasacontactrssfacebook
Expresul de Prahova
reclama
Curs valutar
1 EUR = 4.7564 RON
1 GBP = 5.5660 RON
100 JPY = 3.7657 RON
1 USD = 4.1881 RON
* BNR 19.03.2019
Calendar
Martie 2019
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07

reclama

Campineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanesc


Campineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanesc

Campineanul Valentin Balan a promovat satul romanesc peste hotare, in Franta, cu ocazia unei expozitii speciale al carei vernisaj a avut loc la inceputul lunii decembrie. Pentru acest eveniment - “Eglises entre Beauce et Gatinais“, ce s-a desfasurat la Pithiviers, artistul a realizat peste 400 de desene laviuri (tehnica mixta in care se folosesc tusul, acuarela si carioca in negru), care au fost incluse intr-un album de arta.

Valentin Balan are 55 de ani si este inginer de profesie la Confind, insa in inima sa si-a facut loc arta frumosului. Picteaza de mic copil, mostenind acest talent de la tatal sau. A inceput mai intai sa reproduca locurile care-l inconjurau - campuri cu flori, ape, case, fiind un adept al impresionismului, iar acum are acasa peste 100 de tablouri ce ilustreaza mai ales scene rustice. „Oriunde ma duceam in calatorii, inclusiv la mare, aveam mereu culorile cu mine. Am fost un autodidact, am invatat din carti si mai ales prin expozitii multe si prin contactul cu publicul am progresat“, spune el cu entuziasm.

Multe dintre tablourile pe care le-a adus in Franta pentru acest eveniment le-a vandut deja, in urma acestei expozitii. Dar va invitam sa aflati mai multe despre artist si despre cum arta educa si sensibilizeaza tinerii, din interviul urmator:

1. Cum ati ajuns sa ne reprezentati in Franta, ba chiar sa promovati satul romanesc acolo?


De vreo patru ani lucrez cu grupul „Connaissance et Sauvegarde du Patrimoine“ care face un studiu al bisericilor catolice din Franta, mai precis studiul influentei artei romanice. Eu am facut partea grafica a acestor albume si pe data de 2 decembrie a avut loc un vernisaj unde s-a lansat oficial albumul si totodata a avut loc si o expozitie de laviuri. Manifestarea a avut un caracter de masa, cu public numeros si a participat inclusiv un reprezentant al Academiei Franceze. Mesajul care s-a transmis este de sensibilizare a tinerei generatii, in special, de aceea prin intermediul presei e bine sa fie mediatizate astfel de aspecte culturale intrucat sunt un factor educativ, de civilizatie pentru tineret.

Iar ca aceste albume sa aiba priza cat mai mare la toate categoriile de varsta, initiatorii au considerat ca panotarea cartilor cu o grafica, nu cu fotografii, trezeste mai mult interes catre privitori. Iar acest album de arta in care sunt prezentate bisericile a avut un mare succes! In timpul vernisajului s-au vandut toate exemplarele tiparite.

2. Cum ati fost cooptat in aceasta organizatie?

Eu am avut mai multe expozitii, atat in tara, cat si Franta, in zona Orléans focusate pe prezentarea satului romanesc si a traditiilor noastre. Totul a plecat de la o infratire intre localitatea Bucov si localitatea Escrenne din Franta si am fost coptat prin intermediul acestui jumelaj. Am primit si o bursa, de trei luni, acum 10-15 ani, si am avut ocazia sa studiez muzeele din Paris si sa fac studiu in sudul Frantei unde am urmat traseele impresionistilor si post-impresionistilor in Normandia, Bretania, pe unde a studiat Gauguin si prin asta mi-am facut o serie de parghii prin care sa-mi fac cunoscuta arta si sa invat.

3. Aveti un adevarat muzeu aici, acasa…

Fiind aproape de Grigorescu simt asa un impuls, imi doresc sa am o casa-muzeu. Am aici aproape 100 de picturi în ulei, iar tema prioritara este satul romanesc si oamenii simpli. Aceasta este tema care imi place cel mai mult. Intrucat prin globalizare schimbarile sunt inevitabile, datorita progresului, fiecare tara isi pierde entitatea, rusticul si tocmai de aceea cei care au o pasiune - prin intermediul scrisului, muzicii, picturii si tot ce inseamna arta frumosului trebuie sa conserve ceea ce exista. Poate ca maine nu va mai fi, de aceea ar trebui sa ramana ca documente pentru generatiile viitoare.

4. Cum este vazut satul romanesc de catre francezi?

Satul romanesc este foarte bine vazut intrucat imaginea actuala a lui este imaginea satului lor din trecut, care era acum 30-40 de ani. Cei care se indreapta spre varsta a treia si merg in satul nostru simt o traire, o nostalgie care le aminteste si de satul lor. Sunt persoane pe care le-am cunoscut acum, cu ocazia expozitiei, si care au fost acum 10-15 ani in Romania si m-au intrebat daca mai sunt pe strada cai, vaci, oi. Dar si la noi ritmul de dezvoltare este mare. Prin tablourile mele caut sa descopar zone rustice pe care sa le imortalizez.

5. Care este cel mai recent tablou pictat?

O icoana. Fiind vorba despre satul romanesc si fiind ortodox, ma fascineaza tematica religioasa, in special icoanele vazute in interioarele romanesti. Personal, imi transmit un fior de legatura cu bunicii, cu parintii, cu locurile in care m-am nascut si am copilarit - la tara, la Cornu, langa Urziceni. Si la aceste icoane am avut un proces evolutiv, in sensul ca eu caut sa merg cat mai mult spre o influenta bizantina, dar cu un iz romanesc. Am pictat multe scene rustice, frumoase, am aici casa bunicilor, in alt tablou o am pe bunica, multe scene pe Racman - cartier limitrof Campinii cu strazi care erau acum 10 ani si care au ramas in amintire.

6. Cum este primita arta dvs. la Campina?

Am avut cateva expozitii la Casa de Cultura si la Casa Tineretului. Au fost destul de bine primite, insa important este modul in care reusim sa mediatizam arta astfel incat sa aiba acces la ea un public cat mai larg si in special tineret. Consider ca trebuie sa urmam exemplul celor din Vest - ei cauta sa patrunda cu arta cat mai mult acolo unde oamenii lucreaza, isi desfasoara activitatea - in scoli, in biserici. Spre exemplu, se organizeaza expozitii de pictura in biserici si au priza la public. Ideea este sa sensibilizam spre frumos, in special tanara generatie - fie ca e vorba despre pictura, concerte, spectacole de teatru, etc. O educatie culturala, spirituala, inseamna civilizatie, alta reactie fata de munca, un comportament mai educat. Arta aduce educatie.

7. Exista insa si o perceptie in randul tinerilor ca artistii nu castiga atat de multi bani precum cei care isi aleg alte meserii…

Nu se castiga din arta, dar ideea este fie un echilibru. Culorile, ramele costa foarte mult, depinde la ce nivel te situezi. Poti sa mai si vinzi, dar daca plecam de la ideea „Fac ca sa vand“ atunci mergi pe o arta mai comerciala, spre kitsch. Un tablou il pictezi ca sa apelezi la sensibilizarea privitorului. Eu n-am cautat niciodata sa pictez pentru ca trebuie sa vand. Nu mai reusesti sa transmiti acelasi fior launtric. Totul e sa fie de placere, cum zicea si Van Gogh. Si acum 150 de ani se picta mult si el spunea „desi stiu ca se fac mii de lucrari, am convingerea ca ceea ce fac eu este unic si este darul cel mai frumos pe care-l fac semenilor mei“. Asa caut si eu sa-mi educ copiii, sa traiasca printre tablouri, sa asculte muzica clasica, dar nu sa le monopolizeze existenta si ceea ce fac sa faca din incredere, cu sinceritate, astfel incat sa aiba convingerea ca fac ceva frumos pentru semenii lor.

8. Acum, in prag de Anul Nou, ce planuri aveti pentru 2018?

In primul rand sa fie sanatate, sa fie liniste, sa aiba toti un serviciu ca sa ne asiguram existenta, iar din punct de vedere artistic as dori sa reusesc sa fac o expozitie in Campina si sa aiba succes.

Campineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanescCampineanul Valentin Balan ne-a reprezentat in Franta, printr-o expozitie de picturi despre satul romanesc
1619 vizualizari - Comenteaza - Voteaza vot58

Comentariu:
* nu va fi afisat


Cautare
reclamareclamareclamareclamareclama
Meteo
Abonare newsletter


Campina Banesti Brebu Poiana Campina Provita de Jos Provita de Sus Secaria Sotrile Valea Doftanei Alte localitati
Informatii utile - Contact
© 2019 Expresul de Prahova