Specialisti din cadrul Muzeului Judetean de Istorie Prahova, sub conducerea arheologului Alin Franculeasa, lucreaza la situl din Parcul Trandafirilor de cateva zile. Acestia sperau sa gaseasca ramasitele unor cladiri din secolele XVIII-XIX, avand in vedere ca exista cateva detalii care indica faptul ca, in acea zona, ar fi functionat, cu mai bine de 500 de ani in urma, Vama Campina.
Nu a durat mult si sperantele arheologilor au fost implinite, fiiind descoperite ”fundatiile unei cladiri cu beciuri, datata ca fiind din a doua jumatate a secolului al XIX-lea”. Ba chiar, potrivit lui Franculeasa ”beciurile ar putea fi mai vechi, de prin secolul al XVIII-lea. Oricum, suntem, deocamdata, la inceputul sapaturilor si nu avem date certe”.
Ce este sigur, spune in continuare arheologul, este ca ”acel imobil de pe colt (n.r. constructia apartinand Edilconst) a distrus o mare parte din cladirea identificata de noi. Cand s-a ridicat, s-au bagat cabluri, tevi si, probabil, ca se si suprapune partial cu ce e dedesubt”. Cu atat mai grava a fost eroarea autoritatilor sau a expertilor care au permis asa ceva in anii 90, cand s-a construit imobilul, cu cat, spune Alin Franculeasa, intreaga zona era protejata ca sit arheologic, inca din 1983 stiindu-se de posibilele vestigii de acolo.
L-am intrebat pe Alin ce se va intampla daca, intr-adevar, gasesc relicve conservate. Acesta a explicat ca ”Primaria si-a exprimat intentia de a pune in valoare, daca gasim ce merita expus. Depiunde de cat de bine sunt conservate respectivele imobile, sau obiecte”.
In continuare, santierul va fi deschis investigatiilor pana pe 15 octombire, dar lucrarile s-ar putea prelungi, in functie de ce se gaseste la fata locului.
De la bugetul local, au fost alocati 35.000 de lei pentru aceste investigatii. Cercetarile arheologice sunt necesare, in conditiile in care parcul Trandafirilor figureaza pe lista obiectivelor ce urmeaza a fi modernizate anul viitor, probabil. Pentru a se putea apuca insa de lucrarea de reamenajare a parcului, alesii locali au considerat ca, mai intai, sunt oportune aceste cercetari.
Aşa zisul "turn din Pisa" nu are nicio legatura cu Edilconst.
Cât priveşte situl arheologic, acesta are o importanţa minoră. Clădiri din a doua jumatate a sec. XIX?!!
Depinde ce se gaseste sub sediul Edilconst.Daca se gasesc urme de vestigii putem avea un muzeu in acea cladire:sa cuprinda si istorie locala si exploatare petroliera
ps:Edilconst sa demoleze Turnul din Pisa si sa isi faca sediu.